Wat is het verschil tussen content marketing en inbound marketing?

We digitale wereld verandert snel en de marketing wereld verandert in een hoog tempo mee. Er ontstaan constant nieuwe marketing termen, trends en strategieën. Niet zo gek dus dat je je afvraagt wat het verschil is tussen content marketing en inbound marketing. Deze twee marketingmethodes hebben namelijk veel overeenkomsten.

Van push naar pull marketing

Marketing was vroeger vooral gericht op het verhogen van de sales. De focus lag op de beslissende face van de customer journey. Sinds de komst van het internet hebben klanten toegang tot een enorme bron van informatie voordat ze een product of dienst kopen. Van elk product, restaurant, energieleverancier of hypotheekverstrekker zijn online recensies te vinden. Er zijn vergelijkingswebsites, Youtube-kanalen, blogs en ga zo maar door. Hierdoor is het belangrijker geworden om al in de oriënterende fase van de customer journey en zelfs al daarvoor met je marketing aanwezig te zijn. En dat is precies wat content marketing en inbound marketing doen.

Wat is content marketing?

Content marketing is een marketingmethode waarbij het interessegebied van de doelgroep centraal staat. Door waardevolle informatie of entertainment aan te bieden bouw je als bedrijf een band op met je doelgroep. Je laat ook zien dat je autoriteit hebt op een bepaald onderwerp. Denk aan nieuwsbrieven, blogs, podcast eBooks en whitepapers. Door continu in contact te staan met je doelgroep ben je waarschijnlijk ook de eerste aan wie ze denken zodra ze hun eerste stap in de sales funnel zetten.

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is (je raad het nooit) het tegenovergestelde van outbound marketing. Dit wordt ook wel traditionele marketing genoemd. Outbound marketing kenmerkt zich door het actief benaderen van prospect door je marketing boodschap te pushen via betaalde mediakanalen. Inbound marketing maakt juist gebruik van een pull techniek. Door waardevolle content aan te bieden trek je consumenten naar je toe. Inbound marketing bestaat uit verschillende marketing technieken die er samen voor zorgen dat potentiële klanten jou vinden in plaats van andersom. Het is een langetermijninvestering met als uiteindelijke doel je prospects en leads te verleiden bij jou te kopen. Niet omdat je een flitsende reclame aan ze hebt laten zien, maar omdat ze je bedrijf kennen, vertrouwen en zelf weten te vinden. Bij inbound marketing ligt de nadruk op het begeleiden van je doelgroep door de volledige customer journey.

Zijn content marketing en inbound marketing hetzelfde?

Kort gezegd, nee. Contentmarketing en inbound marketing zijn niet hetzelfde. Bij content marketing lig de nadruk op het vinden en binden van een specifieke doelgroep aan je product of bedrijf. Dit gebeurt door deze doelgroep constant nuttige en relevante content te bieden. Door middels van inbound marketing converteer je deze websitebezoekers vervolgens in leads, deze leads in klanten en deze klanten in vaste klanten. Inbound marketing is gedurende de gehele customer journey aanwezig. Het draait erom dat je de juiste content op het juiste moment via het juiste kanaal communiceert. Contentmarketing kan je dus zien als een onderdeel van je inbound marketing strategie.